Pobierz prezentację o kierunkach kształcenia w Szkole Branżowej I st.
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
Program nauczania dla zawodu pracownik pomocniczy obsługi hotelowej w 3-letniej branżowej szkole I stopnia przewiduje następujące przedmioty zawodowe:
- język obcy zawodowy,
- technologię prac w obiektach hotelarskich,
- prace pomocnicze w gastronomii hotelowej,
- organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy,
- zajęcia praktyczne.
CZYM SIĘ ZAJMUJE?
Uczniowie są przygotowani do pracy w hotelach, motelach, internatach, bursach oraz innych obiektach turystycznych. Posiadają umiejętność wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości. Przygotowują pokoje gościnne, transportują bagaże, obsługują sprzęt do utrzymania porządku wokół hotelu, pielęgnują rośliny ozdobne i tereny zielone. Wykonują określone prace związane z działalnością pralni, magazynów, przygotowaniem surowców, sporządzaniem potraw i napojów, utrzymaniem porządku w części gastronomicznej hotelu. Od uczniów wymagana jest wysoka kultura osobista, zdyscyplinowanie i wytrwałość w pracy.
Uczeń w trzyletnim procesie kształcenia:
- rozróżnia podstawowe pojęcia i terminy stosowane w hotelarstwie,
- rozróżnia wyposażenia sali obsługi konsumenta, pomieszczeń gastronomicznych, gospodarczych i magazynowych w obiekcie hotelarskim,
- rozróżnia podstawowe elementy wyposażenia jednostki mieszkalnej i węzła sanitarno – higienicznego w obiekcie hotelarskim,
- wykonuje prace pomocnicze związane z przyjmowaniem gości hotelowych,
- zna zasady obsługi gości hotelowych w części noclegowej i sali restauracyjnej, nakrywania stołu podawania i przygotowywania posiłków,
- dobiera sprzęt i urządzenia kuchenne oraz zastawy i bieliznę stołową zgodnie z przeznaczeniem,
- uczy się obsługi sprzętu porządkowego i codziennych czynności porządkowych w pomieszczeniach hotelowych, oraz przygotowania pokoi do przyjęcia gości,
- wykonuje prace pomocnicze związane z przygotowywaniem surowców, sporządzaniem potraw i napojów,
- wykonuje czynności porządkowe w części gastronomicznej obiektu noclegowego,
- dobiera środki czystości i dezynfekcyjne do rodzaju wykonywanych prac,
- dobiera ręczny i mechaniczny sprzęt o utrzymania porządku w otoczeniu obiektu hotelowego,
- pielęgnuje rośliny ozdobne, kwiaty i trawniki z otoczenia hotelu,
- wykonuje określone prace w pralni hotelowej,
- dobiera środki i techniki prania do rodzaju tkanin,
- prawidłowo współpracuje z recepcją, pralnią, działem technicznym, działem administracyjno – gospodarczym,
- podejmuje współpracę z zespołem roboczym odpowiedzialnym za utrzymanie hotelu w czystości i porządku zgodnie z przyjętymi standardami,
- ocenia jakość wykonywanej pracy własnej,
- uczeń powinien wykazać się opanowaniem nawyków kulturalnego sposobu bycia, prawidłowego postępowania w ramach ochrony mienia gościa.
Możliwości zatrudnienia:
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wykonuje szereg czynności w hotelach i pensjonatach, na różnych stanowiskach takich jak:
- pomoc kuchenna,
- pomoc kelnera,
- pomoc pokojowa.
Absolwent może być zatrudniony w zakładach hotelarskich typu:
- hotele,
- motele,
- pensjonaty,
- sanatoria,
- domy wycieczkowe, turystyczne, wypoczynkowe,
- schroniska,
- pokoje gościnne itp,
- bazy ruchome ( promy pasażerskie, statki, kolej, samoloty).
Kwalifikacje zawodowe
- pomoc personelowi recepcji w obsłudze gościa hotelowego,
- prace porządkowe w hotelu,
- proste prace związane z utrzymaniem otoczenia wokół hotelu,
- proste naprawy urządzeń i sprzętów hotelowych (niewymagające specjalistycznych uprawnień),
- współpraca z pracownikami hotelu w celu utrzymania hotelu w czystości i ładzie.
PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII
Program nauczania dla zawodu pracownik pomocniczy gastronomii w 3-letniej branżowej szkole I stopnia przewiduje następujące przedmioty zawodowe:
- język obcy zawodowy,
- technologię gastronomiczną z towaroznawstwem,
- podstawy żywienia człowieka,
- wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych,
- podstawy rachunkowości gastronomicznej,
- organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy,
- zajęcia praktyczne.
CZYM SIĘ ZAJMUJE?
Uczniowie kształcący się w tym zawodzie zdobywają umiejętności związane z techniką sporządzania potraw i napojów w różnorodnych obiektach gastronomicznych. Uczą się opracowywania menu, przyrządzania posiłków według określonych receptur, opanowują podstawowe wiadomości z zakresu zasad żywienia i obsługi konsumenta. Posługują się urządzeniami stanowiącymi wyposażenie zakładów gastronomicznych, aparaturą grzejną, chłodniczą oraz sprzętem AGD. Praktyczna nauka zawodu odbywa się na terenie szkoły w profesjonalnej pracowni technologii gastronomicznej oraz w obiektach na terenie miasta.
Absolwenci mogą podjąć pracę w różnego typu zakładach gastronomicznych (barach, restauracjach, domach wycieczkowych itp.).
Uczeń w trzyletnim procesie kształcenia:
- nabywa umiejętności związanych z organizowaniem stanowiska pracy oraz przygotowaniem typowych potraw i napojów w różnych zakładach gastronomicznych,
- stosuje receptury gastronomiczne,
- poznaje zasady prawidłowego przechowywania artykułów spożywczych, półproduktów i wyrobów gotowych,
- zaznajamia się z zasadami racjonalnego żywienia,
- zapoznaje się z wyposażeniem zakładów gastronomicznych,
- organizuje stanowisko pracy do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów zgodnie z zasadami ergonomii,
- przestrzega przepisów BHP,
- pozyskuje umiejętności prowadzenia uproszczonej rachunkowości i szukania atrakcyjnego zatrudnienia.
Możliwości zatrudnienia:
- w punktach małej gastronomii,
- w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych,
- w restauracjach.